Tradycje kulinarne Szwecji
Dostawa (Pocztex Punkt D+1)
już od 9,21 zł.
Sprawdź opcje dostawy
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To również historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni.
Tradycje kulinarne Szwecji to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek – kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród.
DODATKOWE INFORMACJE
- Wydawca
- Hanami
- Wydanie:
- polskie
- Tytuł serii:
- Tradycje kulinarne
- Scenariusz:
- Magdalena Tomaszewska-Bolałek
- Oprawa:
- miękka
- Liczba stron:
- 240
- Format:
- 165x235 mm
- Data ukazania się:
- 2021